Persberichten

Arjen Fortuin in NRC-Handelsblad van 19-02-2016: De octavitiet wordt als een potje Rummikub met Knausgard.

…. “Een veel dankbaarder Europees literatuurgevoel kreeg ik bij het merkwaardigste boek dat ik in tijden las: De waarheid over Don Quixote. Het bedrog van Cervantes van een zekere Jettie H. van den Boom. Die betoogt dat Don Quichot niet is geschreven door Cervantes, maar door de filosoof Francis Bacon (1561-1626), die in de negentiende eeuw ook al werd aangewezen als de auteur die schuilging achter het pseudoniem ‘William Shakespeare’. Van den Booms bewijsmateriaal is even overvloedig als vergezocht. Zo ziet ze meteen een sleutel in de naam van de held: in Don Quichot zit het woord key, maar ook het Italiaanse chiave. En donkey. Of, over la Mancha, waar de grote ridder vandaan komt: dat verwijst naar La Manche, het Kanaal en dus naar Groot-BrittanniĆ« en naar Bacon…… etc, etc.

Bij De waarheid over Don Quixote verbleekt de octaviteit van Harry Mulisch tot een spelletje Rummikub met Karl Over Knausgard. … etc.etc. (En Fortuin eindigt met:)

Het fijne van liefhebbers van Orthofer en Jettie H. van den Boom is vooral dat ze je razendsnel naar je Europese boekenkast jagen. Da’s een prijs waard.”